Lydriket radio

Elektronisk verk for radio.
Sendt i 2003.

Etter åpningen av installasjonen Lydriket høsten 2002 begynte komposisjonen av versjonen for radio. Utgangspunktet var lyden fra installasjonen komponert av Trond Lossius, Risto Holopainen og meg selv. Dette innebar de seksten strømmene med lyd, de seksten musikalske gestaltene og det siste laget med kritisk lyd fra lytterommet.

Den store utfordringen lå i overgangen fra installasjonens ikke-lineære tid til radiokomposisjonens narrative struktur. I radioversjonen var det et tidsforløp med en naturlig begynnelse og slutt, noe som krevde andre lyttestrategier enn i installasjonen. Ellers var tematikken den samme; lydens klanglige og meningsbærende egenverdi, akusmatisk lytting og prosessering av akustisk informasjon, identitet og minner.

Radioversjonen av Lydriket var NRKs bidrag til Ars Acustica1 i 2003 og ble sendt i 25 land. Den ble også sendt i NRK Radio 5. september 2004. For utdypende informasjon om installasjonen Lydriket les her.

De seksten lydstrømmene listet langs kysten fra nord til sør var: kysten ved Berlevåg, Sametinget (Karasjok), øltapperiet hos Mack i Tromsø, fjære på Helgelandskysten, fotballkamp med RBK på Lerkendal, Ålesundskaia, fjøs på Hornnes ved Førde, støping hos Outokompo Norzink i Odda, Fiskapiren i Stavanger, båthavna i Kristiansand, plateverkstedet ved Hydro Porsgrunn, Sandefjord lufthavn Torp, jernbaneovergang i Drammen, Nationaltheatret T-banestasjon, elven Mesna i Lillehammer, glasshytta fra gamlebyen i Fredrikstad.

1 Ars Acustica er en gruppe i den Europeiske kringkastingsunionen (EBU) som promoterer, initierer og koordinerer aktiviteter rundt radiokunst og lydkunst. Det er også navnet på en årlig konkurranse rundt bl.a. lydkunst for radio.