Istanbul

Elektronisk verk for radio.
Sendt i 2005.

I 2005 ble jeg kontaktet av journalist Kjetil Bjørgan fra NRK. Han kjente til arbeidet jeg hadde gjort med Lydriket og lurte på om jeg var interessert i å lage en lydkomposisjon som NRKs Prix Italia1 bidrag for 2005. Etter endel eksperimentering endte vi opp med et konsept rundt en klanglig kartlegging av Istanbul. Istanbul er interessant på flere plan. Ikke bare er det en flerkulturell metropol med en lang og fascinerende historie, men det er også den eneste byen i verden som er delt mellom to kontinenter med en europeisk og en asiatisk del. I Istanbul finnes hele spekteret av det moderne Tyrkia, fra den sekulære arven etter Atatürk til religiøse grupperinger. Vi ønsket å undersøke om denne kulturelle og historiske kompleksiteten også hadde avleiret seg i byens klanglige vev.

Jeg var i utgangspunkt usikker på hva vi kom til å finne av lydmateriale i Istanbul. Byen er en moderne storby med nesten 13 millioner innbyggere, og som andre storbyer er den først og fremst preget av lyden av biler. Men som i en arkeologisk utgraving avdekket gradvis byens egen akustiske identitet seg for oss. Vi satte opp et mobilt studio på hotellet, og gikk i gang med å kartlegge byens lyd gjennom daglige feltopptak.

Byen var full av lyd. Teppeselgere, såpeselgere, fotballsupportere, backgammonspillere, sazspillere, skrapsamlere, katter, duer, togtidsannonseringer, tyrkisk popmusikk og bønnerop. Alt dette var karakteristiske lyder for Istanbul, men byen hadde også unike akustiske miljøer. Kombinasjonen av vann og marmorsøyler i den underjordiske Basilica-cisternen skapte et drømmende akustisk fingeravtrykk. Det samme gjaldt det akustiske miljøet på de bilfrie Prinseøyene som hovedsaklig var dominert av stillhet. Utropene til selgerne på grønnskaksmarkedet i Taksim skapte en kompleks romlig vev av lyd, og det samme gjorde de utallige minaretene under fredagsbønnen.

Denne klanglige massen kombinerte jeg til en radiofonisk komposisjon ved hjelp av teknikker fra Musique concrète-tradisjonen. Collageteknikker, filtrering, romliggjøring og granulering var noen av de klanglige verktøyene som gjorde det mulig å forme disse to ukene med feltopptak til en narrativ komposisjon på 20 minutter.

Istanbul var NRKs Prix Italia bidrag for 2005, og ble sendt i NRK P2 samme år.


1 Prix ​​Italia er en internasjonal italiensk fjernsyn, radio-kringkasting og Webside pris. Den ble etablert i 1948 av RAI – Radiotelevisione Italiana. Istanbul deltok i sjangeren radio, musikk / komponert.


Kartet øverst på siden viser noen av opptaksstedene: Taksim, hurtigbåtkaia ved Galata broen, Sirkeci togstasjon, den store basaren, Hagia Sofia museet, Basilica-cisternen, den blå moskéen og Prinseøyene.


Introduksjon, Basilica-cisternen, grønnsaksmarkedet, den blå moské, Prinseøyene, Hagia Sofia museet, backgammon, den store basaren, storbyen: