Elektrisk regn Krems

Lydinstallasjon.
Høyttalere og elektronikk.
Vist på Klangraum Krems, 9. juni – 2. oktober 2022.

Regn som klanglig og klimatisk fenomen er utgangspunktet for den stedsspesifikke lydinstallasjonen Elektrisk regn Krems.

I 2019 ble jeg kontaktet av Jo Aichinger fra Klangraum Krems i Østerrike. Han hadde hørt om Elektrisk regn, og lurte på om jeg kunne gjøre noe lignende i Krems. Jeg bygde først en digital modell av visningsrommet, og reiste deretter til Krems for å undersøke det i praksis. Etter en dag med undersøkelser var det klart at dette rommet hadde et stort potensiale, og vi gikk videre med prosjektet. Etter to år med utsettelser på grunn av koronapandemien, ble installasjonen realisert i 2022.

Med Elektrisk regn Krems (2022) fortsatte arbeidet fra Elektrisk regn (2018) i Oslo. Klangraum Krems er et visningsrom for lydkunst og musikk i Minoritenkirche, en tidligere klosterkirke fra 1200-tallet. Minoritenkirche ligger i bydelen Stein an der Donau, en gammel middelalderby som ligger langs elven Donau. Akustikken i dette rommet er radikalt annerledes enn den i visningsrommet til Atelier Nord fra 2018. Arealet er tre ganger så stort, og takhøyden økte fra tre til fjorten meter. Rommet i Krems er laget av stein, mens rommet i Oslo var laget av tre.

Disse elementene skaper til sammen et rom med en stor og åpen klang, kombinert med en lang etterklangstid. Rommet er delt inn i tre deler, to sideskip og et midtskip, der midtskipet har over dobbelt så stor takhøyde som sideskipene. Dette fører til markerte akustiske forskjeller mellom de ulike delene av rommet.

Med bakgrunn i det nye rommet, ble et helt nytt verk bygget opp fra bunnen av. Rommets tredeling gir naturlige akustiske skiller som lyden kan spille seg ut i. Det store rommet bygget i stein har en lang etterklangstid som gjør at for eksempel transiente lyder oppfører seg helt annerledes enn i tørre rom. Samtidig gjør den store takhøyden at man unngår problematiske resonanser, og lyden fremstår som klar og tydelig.

Regn og vann har vært viktig for området langs elven Donau, et kulturlandskap med røtter tilbake til førhistorisk tid. Når vi flytter lyden av regn fra landbruksområdene på utsiden, inn i en klosterkirke fra 1200-tallet oppstår det et eget lag med potensielle tolkninger. Regn er et resultat av store klimasystemer, men det er også et komplekst lydfenomen. I installasjonen Elektrisk regn Krems undersøkes denne klanglige dimensjonen gjennom nittiseks individuelt styrte høyttalere som fyller rommet, og presenterer lytteren med et altomsluttende lydfelt. Lydfeltet farges av rommets akustiske egenskaper og forandrer seg etterhvert som man beveger seg gjennom den gamle klosterkirken.

Elektrisk regn Krems ble laget med støtte fra Music Norway.

Utstillingen er produsert av Klangraum Krems og åpnet 9. juni 2022.


Teknikken er utviklet og produsert ved Notam av Asbjørn Blokkum Flø, Thom Johansen og Hans Wilmers.


Takk til Stefan Bauer, Franco Gatty, Liselotte Grand, Paula Haslinger, Michael Huber, Ane Melhuus Jenssen, Fabian Lang, David Lang, Henning Linaker og Ernst Steindl.

Elektrisk regn Krems er dedikert til Jo Aichinger (1955-2021).


Mer om Elektrisk regn Krems:
Flø, Asbjørn Blokkum 2023. The Making of Electric Rain Krems
Schedlmayer, Nina 2022. Wolkenbruch in der Basilika. (kun på tysk)

Mer om Elektrisk regn i Oslo (2018):
https://www.asbjornflo.net/kunst/elektrisk-regn/Video, lyd og redigering: Asbjørn Blokkum Flø
Videoassistent: Fabian Lang


Foto: Asbjørn Blokkum Flø.